Tilbake
Nordisk Film Distribusjon AS
Fantefilm Fiksjon
Fantefilm Fiksjon
John Kåre Raake
Isabella Martinsen

SILK forfattarbesøk 8. trinn - Bølgen

Alarmen går ved skredsenteret i Geirangerfjorden! Raset geologene har frykta er eit faktum og ei gigantisk flodbølge er på veg mot Geiranger. Hausten 2015 traff «Bølgen» kinoar over heile landet i det som er den første katastrofefilmen som er laga i Skandinavia, spekka med spesialeffektar.

«Bølgen» er ein storproduksjon av Hollywoodske dimensjoner, med navn som Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp i hovedrollene. Den er basert på det faktum at fjellpartiet Åkneset, som ligger midt i Geirangerfjorden, ein dag vil rase ut og skape ei voldsom flodbølge på over 80 meter som vil knuse alt på sin veg før den treff land i Geiranger. Fjellpartiet har nemleg ein over 700 meter lang og stadig veksande sprekkdanning som utvidar seg med 10 til 15 centimeter i året. Forskarane er enige om at raset ein dag vil komme. Dei veit berre ikkje når..

Norges første katastrofefilm fekk æra av å åpne Den norske filmfestivalen i Haugesund i 2015.

Filmen er regissert av Roar Uthaug som skapte grøssersensasjonen Fritt Vilt. Bak filmen står Nordisk Film Distribusjon som har lansert bl.a. Kon-Tiki og Max Manus og produksjonsselskapet Fantefilm som blant anna har stått bak suksessfilmane Fritt Vilt og Gåten Ragnarok.

Denne dagen møter elevane manusforfattar til Bølgen, John Kåre Raake, fra Skudeneshavn, som blir intervjua av John Kaare Hoversholm, også frå Skudeneshavn, og kjent frå TV2 sine #KulTour-reportasjar. Det blir også glimt fra filmen.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Karmøy kommune
  • Kunstnere/grupper: John Kåre Råke og John Kaare Hoversholm
  • I samarbeid med: Skudeneshavn Internasjonale Litteratur og Kulturfestival

Om kunstner / utøver / gruppe

John Kåre Raake, manusforfatter og tegneserieskaper, best kjent for manus til filmene Gåten Ragnarok (2013) og Bølgen (2015), samt en lang rekke tegneserier i humorbladet Pyton. 

Raake studerte reklame ved Westerdals da han vant en tegneseriekonkurranse i regi av Semic/Nordisk Forlag, noe som resulterte i albumdebuten Sture Rask og oljen som forsvant (1986). Underveis i arbeidet fikk han oppdrag i Norsk Mad, og i 1985 fulgte han redaksjonen videre til etableringen av konkurrenten Pyton. Der ble Raake raskt en viktig del av redaksjonen, både som tegner, men etter hvert i hovedsak som manusforfatter, grunnet tidspress som følge av fast jobb i reklamebransjen.

Raake var blant annet med å skape populære figurer som Wunder-Bjarne, Deep Shit Junkies og Bottolf Nerd, og laget tegneserie av Øivind Bluncks populære Reidar-figur. Han sluttet i Pyton midt i 1990-årene, men vendte tilbake med å gjøre tegneseriefigur av Sven O. Høiby, kronprinsesse Mette-Marits far, som superhelt i det kortlivede humorbladet Gorilla i 2003. I 2013 ble Sture Rask og oljen som forsvant gjenutgitt på Vormedal forlag.

Da Raakes manus til Gåten Ragnarok ble film i 2013 hoppet Raake av den faste jobben i reklamebyrået Hei! for å bli manusforfatter på heltid. I 2015 ble det film av Bølgen, etter manus av Raake og Harald Rosenløw-Eeg.

John Kaare Hoversholm er produsent, manusforfatter og programleder, kjent for tv-serien #KulTour på TV2, som tar for seg de kulturelle høydepunktene i forbindelse med idrettsbegivenheter, verden over. Vitenskap, historie, kunst, design, geografi, livsstil, mat og drikke.

De første årene gikk serien uten vignett og ble mer sett på som en samling feature-saker som tok for seg kultur langs deler av Tour de France-løypa. I 2012 fikk serien vignett og grafisk innpakning.  I 2015 utvidet #KulTour konseptet med episoder til både Tour des Fjords og Arctic Race. I tillegg gjestet John Kaare og #KulTour God Sommer Norge med ni spesial episoder der de hadde med seg gjester.

I Karmøy er John Kaare kjent som fast intervjuer og arrangør av mellom annet det populære arrangementet SILKefotball under litterturfestivalen SILK i Skudeneshavn

Publikumskommentarer